Standaardbeschrijving Rex Hangoordwerg:

Het land van herkomst is Frankrijk.Is in Nederland erkend in 2018, voorlopig t/m 31 maart 2021.

Genetische symbolen voor wit blauwoog:     ..C..vr (Int)          A….xrex(Duits)
                                                                                   ..C..vr                    A….xrex

Puntenschaal Groep 7. Bijzondere haarstructuur
Rex Hangoordwerg, wit blauwoog

Pos.    Onderdeel                                              Punten
1 |      Gewicht                                                   10
2 |      Type, bouw en stelling                        20
3 |      Pels: structuur en conditie                20
4 |      Pels: dichtheid en lengte                    15
5 |      Kop en oren                                            15
6 |      Kleur                                                         15
7 |      Lichaamsconditie en verzorging        5

             Totaal                                                   100


1. Gewicht
Het gewicht is van 1200 tot 2200 gram.
Puntenschaal voor het gewicht:

Gew. (g)
|     1200-1350 |    1360-1500 |    1510-2100 |    2110-2200
Punten |              8                       9                     10                        9

2. Type, bouw en stelling
Het lichaam is gedrongen (typegroep C) met goede brede schouders en achterhand. Door de korte pels komen de contouren sterker tot uiting. De benen zijn recht, stevig en niet lang met korte gesloten voorvoeten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De staart wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen.

3. Pels: structuur en conditie
De zeer fijne rechte dek- en grannenharen zijn sterk verkort en van een fijne structuur. Ze zijn elastisch en even lang als het onderhaar. Dit geeft een beeld alsof het dier geschoren is. Door de bijzondere dichtheid van het onderhaar slaan de dek- en grannenharen bij het terugstrijken niet direct in hun oorspronkelijke stand terug, maar blijven hierdoor vrijwel in verticale houding staan. De pels voelt fluweelachtig aan en is volkomen gelijkmatig. Enkele gegolfde of gekrulde haren in de nek en rond de geslachtsdelen zijn rasgebonden en niet te vermijden. De snorharen zijn meestal gekruld. Echter hoe gladder de nekbeharing, des te beter is de haarstructuur op de overige lichaamsdelen.

 4. Pels: dichtheid en lengte
De pelswaarde van de kortharige rassen wordt op gelijke wijze beoordeeld als die van de normaalhaarrassen, vanzelfsprekend met in achtneming van de bijzondere raseigenschappen. Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig en voelt hierdoor fluweelachtig aan. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling. De pels heeft een lengte van ongeveer 16 mm.

5. Kop en oren
De kop is sterk ontwikkeld met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde wangen en brede snuit en kaken. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan. Hieronder wordt verstaan een aanhangsel onder de kin niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd. De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien loodrecht naar beneden. Van voren gezien worden ze iets gebogen gedragen. Vouwen en plooien in de oren zijn foutief. De lengte van de oren gemeten van punt tot punt, met inbegrip van de schedelbreedte, is 22 - 28 cm, ideaal is 24 - 26 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen.

6. Kleur
Voorlopig erkend in wit blauwoog. De kleur is helder wit over het gehele lichaam. De kleur van de ogen is lichtblauw. De nagels zijn kleurloos.

Lichte fouten
Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Enkele boven het dek uitstekende grannenharen. Iets gegolfde pels. Iets krul in nek. Iets harde pels. Iets dun behaarde nek. Iets dun behaarde voetzolen. Iets kale tenen. Iets weinig snorharen. Iets weinig onderhaar. Iets gele tint. Iets gele aanslag. Iets minder sterk ontwikkelde kop, door de korte beharing is de kop minder expressief dan bij een normaal haar ras. Oren die niet loodrecht hangen of waarvan de schaalopening niet volledig naar de kop is gekeerd. Iets strakke oordracht. Geringe vouwen of plooien in de oren. Iets dun oorweefsel. Iets beschadigde oren. Iets platte oorschelp. Geringe kartelingen in oorranden. Iets weinig ontwikkelde kronen.

Zware fouten
Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Het sterk doorzet zijn van boven de pels uitstekende grannenharen, waardoor de zachte en fluweelachtige pels niet tot uitdrukking komt. Te harde pels. Sterk gegolfde pels. Te veel krulvorming. Te ongelijke pels. Kale nek of kale plek op de voetzolen welke niet door het omliggende haar wordt bedekt. Kale tenen. Ontbreken van snorharen. Te weinig onderhaar. Sterk afwijkende kleur. Te veel gele aanslag. Misvormde oren. Zwaar beschadigde oren. Horizontaal of bijna horizontaal dragen van de oren. Oren met de schaalopening naar voren gericht. Ontbreken van de kronen.

De vacht van de rex hangoor is dezelfde als van het Rex konijn. De haartjes staan loodrecht op de huid ingeplant, wat voor een fluweelzacht konijntje zorgt! Deze vacht heeft bijna geen onderhoud nodig. Tijdens de rui de dode haren verwijderen is wel een tip voor konijnen die binnenshuis leven. Mensen die normaal gezien allergisch zijn aan de haren van dieren ondervinden beduidend minder last wanneer hun huisdier een rex-beharing heeft. Er bestaan een tweetal kattenrassen met Rex beharing, en ondertussen ook al een drietal konijnenrassen met rex-beharing (het Rex konijn, de Rex Dwerg, en de Rex Hangoordwerg). Deze konijntjes zijn dus een absolute aanrader voormensen die een gewone konijnenvacht niet kunnen verdragen! Op vlak van karakter zijn dit energieke, nieuwsgierige, lieve en aanhankelijke diertjes.